
De meest gemaakte fouten op het terras....
De meest gemaakte fouten op het terras….
Heeft u gereserveerd?
Als je niet hebt gereserveerd voel je je schuldig. Net als vroeger als je te laat kwam op school. Een betere vraag met een glimlach is: ”Heeft u gereserveerd of bezoekt u ons spontaan?”. “Spontaan, dan ga ik kijken of ik een mooi plekje voor u heb.” Laat direct je gastvriendelijkheid zien en denk in mogelijkheden. “Over een half uur komt er een tafel vrij”
Geen aanvullende verkoop: Welk gebak wilt u bij de koffie? We hebben vandaag heerlijk appelgebak met slagroom. Ons dagmenu is een heerlijke Ossobuco met etc.
Nooit met lege handen of een leeg dienblad naar binnen: Personeel neemt geen lege glazen of servies van andere tafels mee naar binnen.
Geen kontakt met andere klanten: Kijk rond of jouw andere gasten jou nodig hebben
Geen taakverdeling: Elke medewerker doet hetzelfde dus iedereen mag een bestelling opnemen, serveren en afrekenen. Dit is de meest gemaakte en onderschatte fout op het terras. Net zoals je een kok en een afwasser hebt in de keuken geldt dit ook voor het terras. Laat één of twee medewerkers de bestellingen opnemen én afrekenen, zij zijn de gastvrouw of gastheer. De zogenaamde “runners” serveren de bestelling en ruimen af. De gastvrouw of gastheer is de moneymaker. Zij zijn jouw meest gastvriendelijke medewerkers met flair en charme. Zij kennen de menukaart en weten wat jouw specialiteiten zijn. Zij zijn permanent aanwezig op het terras en hebben continu kontakt met jouw gasten. Even een hand opsteken is al voldoende voor hun aandacht. Uiteraard beschikken zij over een handterminal, mobiele PIN en portemonnee.
Wat zijn de voordelen hiervan?
-meer gastvrijheid
-de wachttijd voor de klant is korter
-rust met name in drukke tijden
-hogere omzet en hoger klantgemiddelde door o.a. meer drankverkoop
-gemakkelijker om personeel te vinden, voor een runner gelden minder hoge eisen
-tijdsbesparing, de runner hoeft minder te kennen en is sneller ingewerkt
Waarom wordt deze taakverdeling zo weinig toegepast?
Men is bang voor hogere personeelskosten omdat je meer personeel nodig hebt. Echter de hogere omzet en de lagere loonkosten voor de runners compenseren deze extra kosten.
Moeite met loslaten: De gastheer en gastvrouw vinden het lastig om “niets” te doen terwijl de “runners” het druk hebben.
Ondernemers vinden het vervelend dat hun klanten niet bij de runners kunnen bestellen. Echter de runner moet geleerd worden dat hij de gastvrouw/gadtheer waarschuwt als een tafel iets wil bestellen: “U wilt nog iets bestellen? Geen probleem, dat ga ik voor u regelen.”
Mooie voorbeelden
Er zijn natuurlijk mooie voorbeelden waar dit perfect wordt toegepast. Bijv. eigenaar Roy Jacobs van Aon ’t Bat in Eijsden is op en top gastheer op zijn terras. Hij verwent zijn gasten én kontroleert zo zijn hele zaak. Hij ziet bijna elk gerecht, bijna elk drankje en is steeds in kontakt met zijn gasten.
Een ander leuk voorbeeld is Bie de Veldwachter in Amstenrade. De twee vriendelijke zusjes hebben de taken goed verdeeld. De één is runner en de ander is gastvrouw met een vriendelijkheid die iedereen doet glimlachen.