Adviesgesprek?

Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan om je bedrijfsvoering eens onder de loep te nemen.

Gesprek aanvragen

Nieuwe regels voor wegwerpplastic (SUP) bij afhalen en bezorgen vanaf 1 juli 2023

Binnenkort treden er nieuwe regels in werking met betrekking tot het gratis verstrekken van plastic wegwerpbekers en maaltijdverpakkingen voor consumptie on-the-go, afhalen en bezorgen. Deze regels zijn een onderdeel van de uitbreiding van de SUP-wetgeving en zijn bedoeld om de strijd tegen zwerfafval in Nederland verder aan te gaan.

Waarom veranderen de regels en wat houdt dit in?

Vanaf 1 juli wordt de bestaande SUP-wetgeving uitgebreid met als doel de hoeveelheid zwerfafval en de negatieve impact ervan op het milieu te verminderen. Door het elimineren van plastic producten die na eenmalig gebruik worden weggegooid, oftewel Single Use Plastic (SUP), wordt er een belangrijke stap gezet in de richting van minder wegwerp en meer hergebruik.

Vanaf 1 juli wordt het gebruik van plastic (bevattende) wegwerpbekers en maaltijdverpakkingen ontmoedigd bij consumptie on-the-go, zoals onderweg, bij afhalen en bezorgen. Wegwerpartikelen worden niet langer gratis verstrekt en zullen alleen tegen bijbetaling beschikbaar zijn. Dit betekent dat consumenten een extra bedrag moeten betalen voor het gebruik van wegwerpplastic verpakkingen bovenop de prijs van bijvoorbeeld een koffie to go bij de koffiecorner of patat bij de snackbar. De hoogte van deze toeslag kan door elke ondernemer zelf worden bepaald, met behulp van richtbedragen die door de overheid zijn opgesteld. Denk hierbij bijvoorbeeld aan € 0,25 voor bekers, € 0,50 voor maaltijden in vormvaste verpakkingen, € 0,05 voor voorverpakte groenten, noten en andere in vormvaste portieverpakkingen. Deze toeslag moet apart vermeld worden op de rekening.

Daarnaast is het vanaf dat moment verplicht om een herbruikbaar alternatief aan te bieden, zoals bakjes die kunnen worden teruggebracht, of klanten kunnen ervoor kiezen om zelf een mok of bakje mee te nemen om het 'bring your own'-principe te stimuleren. Volledig papieren en andere plasticvrije wegwerpverpakkingen blijven wel toegestaan.

Bereid je voor, want vanaf januari 2024 worden de SUP-regels verder uitgebreid naar consumptie ter plaatse. Dit betekent dat plastic wegwerpbekers en maaltijdverpakkingen onder andere in horecagelegenheden, op festivals en op kantoren niet langer zijn toegestaan. Eerdere SUP-maatregelen omvatten onder andere het verbod op plastic bestek en rietjes (2021) en de invoering van statiegeld op kleine plastic flessen (juli 2021) en blikjes (april 2023).

Hoe verwerk je de bijbetaling voor wegwerpplastic in je kassasysteem?

Als ondernemer is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de toeslag voor een beker of bakje dat plastic bevat correct wordt verwerkt in je kassasysteem. Deze toeslag moet apart worden vermeld op de rekening. Om uniformiteit te waarborgen, raden we aan om het in het kassasysteem aan te slaan als "plastic product" of specifieker als "plastic beker" en "plastic bakje".

In Vectron en booq zijn er verschillende manieren om de toeslag in te voeren via de backoffice. Zo kun je een toeslag toepassen op basis van het type verpakking, bijvoorbeeld een ijsbeker, en deze koppelen aan dat specifieke artikel. De toeslag wordt duidelijk weergegeven voor je gasten of klanten op de (digitale) kassabon, net zoals btw of statiegeld. Een andere optie is om de toeslag toe te voegen als een apart artikel/verpakking. De medewerker registreert het aantal verpakkingseenheden dat wordt meegegeven.

In beide gevallen zal de toeslag zichtbaar zijn op zowel geprinte bonnen als digitale bonnen die worden weergegeven op digitale bar- of keukenschermen. Als je ook gebruikmaakt van QR-bestellingen, een bestelsite of een bestelzuil, kun je werken met optiemenu's. Na het selecteren van bijvoorbeeld 'kleine friet of coffee to go', krijgen klanten de optie om te kiezen tussen 'hier nuttigen' of 'meenemen'. Bij het selecteren van 'meenemen' worden er extra kosten, bijvoorbeeld € 0,15, in rekening gebracht.

Deel dit verhaal

Inschrijven voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte! We sturen slechts 1 nieuwsbrief per maand.